Rijmotoren van topkwaliteit
Diepgaande productkennis
Topmerken Fargo Drives en Bonfiglioli

FAQ pagina

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over rijaandrijvingen en het bestellen op de webshop. Wellicht staat hier het antwoord tussen waar je naar op zoek bent. Is dit niet het geval? Dan kun je altijd contact met ons opnemen door te bellen, mailen of een WhatsApp bericht te sturen, dan helpen we je verder.

Aandrijvingen

Een eindaandrijving of rijmotor is een essentieel onderdeel van de aandrijflijn in voertuigen, met name zware machines zoals graafmachines, bulldozers, en landbouwvoertuigen. Het zet de rotatiebeweging van de aandrijfas of hydraulische motor om in een krachtige draaibeweging voor de voortbeweging van het voertuig. Een eindaandrijving bestaat doorgaans uit een differentieel, een reeks versnellingen voor koppelvermenigvuldiging en snelheidsreductie, en een eindvertraging. Deze componenten zorgen samen voor de juiste balans tussen snelheid en trekkracht. Regelmatig onderhoud is essentieel om de rijmotor goed te laten functioneren.

Als je je machine vaak gebruikt, zal je rijmotor op den duur gaan slijten. Je moet hem dan vervangen. Bij Fargo Drives vind je alternatieve rijmotoren voor jouw machine. Deze zijn van uitstekende kwaliteit, passen met zekerheid op je machine én zijn een stuk goedkoper dan originele eindaandrijvingen. Vind hier je juiste eindaandrijving/rijmotor.

Hoor je een ratelend of schurend geluid uit je aandrijving komen? Lekt je aandrijving olie of werkt hij in zijn geheel niet? Dan is de kans groot dat de aandrijving beschadigd of versleten is. Meer over het herkennen van slijtage lees je in onze blog of bekijk je in onze video.

Wanneer je de hydraulische motor wel hoort draaien, maar je sprocket niet meer draait, is de kans groot dat de motor shaft versleten is. Je kunt zien dat de tanden versleten zijn bij de verbinding met de motor shaft en sun gear wanneer je de rijmotor demonteert. Je test de slijtage door de sun gear terug te zetten in de motor shaft en deze te draaien. Wanneer de sun gear draait in de motor shaft, terwijl de motor shaft niet draait, is de motor shaft versleten.

Omdat de sun gear en de motor shafts met elkaar verbonden zijn, kan het zijn dat deze ook tegelijk verslijten. Twijfel je of je beide onderdelen dient te vervangen? Bekijk hier hoe een versleten motor shaft en sun gear eruit zien, of neem contact met ons op.

De kans is groot dat je sun gear is versleten wanneer je de hydraulische motor wel hoort draaien, maar je sprocket niet meer meedraait. Wanneer je de aandrijving demonteert en de sun gear uit de motor shaft haalt, kun je dit zien. Als de tanden van de sun gear nog goed zijn, draait de motor shaft mee. Is dit niet het geval, dan is de sun gear versleten.

Omdat de sun gear en de motor shafts met elkaar verbonden zijn, bestaat er een kans dat deze ook tegelijk verslijten. Bekijk hier een foto van een versleten sun gear en motor shaft. Twijfel je of je beide onderdelen dient te vervangen? Bekijk hier hoe een versleten sun gear en motor shaft eruit zien, of neem contact met ons op.

Je lifetime seal is waarschijnlijk versleten als je rijmotor olie lekt tussen de motor- en reductiezijde. Wanneer je de rijmotor demonteert kun je de slijtage zien aan de dikte van de beide ringen. Doordat de motor draait, slijten de beide ringen. Op den duur worden de seals te dun en zijn ze aan vervanging toe.

Een andere oorzaak voor de slijtage aan je lifetime seal kan langdurige stilstand van de rijmotor zijn. Er kan dan roest komen op de geslepen vlakken.

Het is verstandig om je oude rijmotor al te demonteren voordat je een bestelling plaatst op onze webshop, zodat je de afmetingen van de rijmotor kunt controleren.

Wil je weten hoe je je rijmotor demonteert? Daar hebben we een video over gemaakt!

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een aandrijving gaat monteren. Meer hierover kun je lezen in onze blog, of kun je bekijken in onze video.

Op de webshop van Fargo Drives beloven we dat het product wat jij bestelt, past op jouw machine. Fargo Drives beschikt over een database waar de maatgegevens van graafmachines in staan. Krijg je een resultaat bij het zoeken op merk en type en komen de ingevoerde gegevens overeen met het typeplaatje van je machine? Dan beloven we je dat het product wat jij bestelt, met 100% zekerheid op jouw machine past. Wij zijn ervan overtuigd dat jij een passende aandrijving toegestuurd krijgt.

Mocht het toch zo zijn dat de aandrijving niet past, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Wanneer je één defecte rijaandrijving hebt, is de kans groot dat je rijaandrijving aan de andere kant binnenkort ook aan vervanging toe is. Deze aandrijving heeft namelijk net zoveel belasting en uren voor de kiezen gekregen. Om te voorkomen dat je machine binnenkort weer stilstaat door een defecte rijaandrijving, raden wij daarom aan om altijd een extra aandrijving te bestellen.

Bovendien profiteer je altijd van 10% korting als je een tweede aandrijving bestelt!

Bij Fargo Drives is het mogelijk om direct een nieuwe rijmotor voor jouw machine te bestellen. Toch is het niet altijd nodig om een compleet nieuwe rijmotor te bestellen. Je kunt er ook voor kiezen om enkel een aantal onderdelen te bestellen en deze te monteren op je rijmotor.

Twijfel je? Lees dan onze blog, of neem contact met ons op.

Bestelproces

Je kunt op drie verschillende manieren zoeken naar de juiste aandrijving voor jouw machine.

 1. Door het merk en het type van jouw machine in te vullen.
 2. Door de afmetingen van je aandrijving in te vullen.
 3. Door het OEM-nummer van je aandrijving in te vullen.

Je kunt hier gebruik maken van de zoekmethoden.

Wanneer je een bestelling op een werkdag voor 15:00 uur plaatst, wordt deze vandaag nog verzonden. Als je na deze tijd bestelt, wordt je bestelling de volgende werkdag verzonden. Wanneer je de bestelling ontvangt, is afhankelijk van je adres.

Het is mogelijk om je bestelling te plaatsen met de volgende betaalmethoden:

 • iDEAL
 • SEPA overbooking
 • Maestro
 • Bancontact
 • Sofort
 • EPS
 • KBC/CBC
 • Belfius
 • Mastercard
 • Visa
 • American Express
 • Paypal

Bekijk hier de eigenschappen van iedere betaalmethode.

De verzendkosten worden berekend op basis van twee factoren: Jouw adres en het gewicht van de bestelde producten. Lees hier meer over de verzending van jouw producten.

Op de Fargo Drives webshop stellen we dat je met 100% zekerheid het juiste product kunt bestellen voor jouw machine. Door de slimme zoekmethoden kom je altijd uit bij de aandrijving die perfect past op jouw machine.

Is er onverhoopt toch iets mis met de onderdelen of blijken ze niet te passen? Wij helpen je graag. Indien het bestelde product of producten na ontvangst toch niet blijven te passen, neem dan contact met ons op, we zoeken samen naar een oplossing. Meer informatie over het retourneren van producten vind je hier.

Wil je nieuwe onderdelen bestellen die wel passen? Neem contact met ons op, we zoeken dan samen naar een oplossing.

Ook als er andere problemen zijn met je bestelde producten horen wij dat graag. We gaan altijd in gesprek om te kijken hoe we je het beste kunnen helpen. Fargo Drives staat voor kwaliteit, ook als het om service gaat.

Ook rijmotoren van andere topmerken

Naast de rijmotoren van Fargo Drives, bieden we op onze webshop ook rijmotoren van andere topmerken. Met dit grote aanbod aan rijmotoren zorgen wij ervoor dat jij nooit lang op een nieuwe rijmotor hoe te wachten.