Rijmotoren van topkwaliteit
Diepgaande productkennis
Topmerken Fargo Drives en Bonfiglioli
Fargo Drives hydraulische aandrijving header

Hoe herken ik slijtage aan mijn hydraulische rijmotor?

De rijmotor van je graafmachine is een slijtonderdeel. Rijmotoren hebben niet het eeuwige leven, maar met het juiste onderhoud kan je de levensduur wel verlengen. In deze blog lees je hoe je slijtage herkent en wat je kan doen om de levensduur van je hydraulische rijmotor te verlengen.

hydraulische rijmotoren

Olie

In een hydraulische rijmotor heb je met twee verschillende oliën te maken: hydrauliekolie en tandwielolie. De hydrauliekolie zorgt voor het ronddraaien van de rijmotor. De tandwielolie zorgt voor smering van de reductiezijde. Tussen de hydraulische motor en de reductiezijde - ook wel tandwielkast genoemd - zit een mechanische glijafdichting. Deze zorgt ervoor dat, ondanks dat de twee helften van de rijmotor draaien, er toch een afdichting is en dat er geen verschillende oliën met elkaar in verbinding komen. Deze afdichting wordt ook wel een lifetime seal of mechanical seal genoemd.

Fabrikanten raden aan om elke 250 uur de tandwielolie te verversen. Dit is dan ook direct de eerste mogelijkheid om eventuele slijtage te herkennen. Als je de tandwielolie opvangt, kijk dan eens goed naar de olie die eruit komt. Wat voor kleur heeft de olie? Zie je er slijpsel in zitten? Dat kan duiden op de eerste slijtage. Als tandwielen in elkaar lopen treedt er slijtage op, dit zie je dan terug als ijzerdeeltjes in de olie. Als de olie stinkt kan het zijn dat de rijmotor te warm wordt. Beide tekenen van slijtage kunnen je aangeven om iets vaker de olie te verversen of om een heavy duty olie te gebruiken.

hydraulische rijmotor

Lekkage

Een ander teken van slijtage is lekkage. Een rijmotor heeft een machinezijde die niet beweegt, en een sprocketzijde die wel beweegt. Tussen deze twee delen zit een mechanische glijafdichting, ook wel een lifetime seal of mechanical seal genoemd. Indien er tussen de twee helften olie lekt, betekent dit dat deze afdichting te ver is versleten.

Je kunt dit eigenlijk niet voorkomen, al helpt het om je machine niet te lang stil te laten staan. Deze afdichting heeft twee slijpvlakken, welke kunnen gaan roesten bij lange stilstand. Af en toe de rijmotoren bedienen heeft dus de voorkeur als je de graafmachine voor langere tijd parkeert.

Geluiden

Merk je vreemde geluiden op? Dat is ook een teken van slijtage. Rijmotoren zijn voorzien van verschillende tandwielverbindingen en rijden betekent automatisch dat er slijtage gaat ontstaan. Wanneer er veel speling zit op de tandwielen onderling, zullen deze gaan piepen en kraken. Dit betekent dat de rijmotor aan het slijten is.

Tijd voor een nieuwe rijmotor? Bestel deze direct op onze website. Meer over slijtage aan je rijmotor kun je bekijken in de video hieronder.


Op zoek naar een rijmotor voor jouw machine?

Zoek