Fargo Drives hydraulische aandrijving header

Voor welke machine
zoek je een rijmotor?

Uitleg

Hoe herken ik slijtage aan mijn hydraulische rijmotor?

De rijmotor van je graafmachine is een slijtonderdeel. Rijmotoren hebben niet het eeuwige leven, maar met het juiste onderhoud kan je de levensduur wel verlengen. In deze blog lees je hoe je slijtage herkent en wat je kunt doen om de levensduur van je hydraulische rijmotor te verlengen.

hydraulische rijmotoren

Olie

In een hydraulische rijmotor heb je met twee verschillende oliën te maken: hydrauliekolie en tandwielolie. De hydrauliekolie zorgt voor het ronddraaien van de rijmotor. De tandwielolie zorgt voor smering van de reductiezijde. Tussen de hydraulische motor en de reductiezijde - ook wel tandwielkast genoemd - zit een mechanische glijafdichting.

Deze zorgt ervoor dat er toch een afdichting is en dat er geen verschillende oliën met elkaar in verbinding komen, ondanks dat de twee helften van de rijmotor draaien. Deze afdichting wordt ook wel een lifetime seal of mechanical seal genoemd.

Fabrikanten raden aan om elke 250 uur de tandwielolie te verversen. Dit zal de levensduur van de rijmotor verlengen. Daarnaast heb je direct de mogelijkheid om eventuele slijtage te herkennen. Als je de tandwielolie opvangt, kijk dan eens goed naar de olie die eruit komt. Wat voor kleur heeft de olie? Zie je er slijpsel in zitten? Dat kan duiden op de eerste slijtage.

Als tandwielen in elkaar lopen treedt er slijtage op, dit zie je door ijzerdeeltjes in de olie. Als de olie stinkt kan het zijn dat de rijmotor te warm wordt. Beide tekenen van slijtage kunnen aangeven om iets vaker de olie te verversen of om een heavy duty olie te gebruiken. Ook dit zal de levensduur van je rijmotor verlengen.

hydraulische rijmotor

Lekkage

Een ander teken van slijtage is lekkage. Een rijmotor heeft een machinezijde die niet beweegt, en een sprocketzijde die wel beweegt. Tussen deze twee delen zit een mechanische glijafdichting, ook wel een lifetime seal of mechanical seal genoemd. Indien er tussen de twee helften olie lekt, betekent dit dat deze afdichting te ver is versleten.

Je kunt dit eigenlijk niet voorkomen, maar het helpt wel om je machine niet te lang stil te laten staan. Deze afdichting heeft twee slijpvlakken, welke kunnen gaan roesten bij lange stilstand. Af en toe de rijmotoren bedienen is dus aan te raden als je de graafmachine voor langere tijd parkeert.

Geluiden

Merk je vreemde geluiden op? Dat is ook een teken van slijtage. Rijaandrijvingen zijn voorzien van verschillende tandwielverbindingen en rijden betekent automatisch dat er slijtage gaat ontstaan. Wanneer er veel speling zit op de tandwielen onderling, zullen deze gaan piepen en kraken. Dit betekent dat de aandrijving aan het slijten is.

Tijd voor een nieuwe aandrijving? Bestel deze direct op onze website om stilstand van je machine te voorkomen. Meer over slijtage aan je rijmotor kun je bekijken in de video hieronder.

Nog vragen over de slijtage van je rijmotor? Neem gerust contact met ons op, wij geven je graag advies.


Op zoek naar een rijmotor voor jouw machine?

Zoek