Fargo Drives hydraulische aandrijving header

Voor welke machine
zoek je een rijmotor?

Uitleg

Hoe vervang ik de olie in mijn rijmotor?

Het is belangrijk dat je de olie in je rijmotor op tijd ververst. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je rijmotor eerder beschadigt of stuk gaat. Voor een optimale levensduur van je rijmotor is het van belang dat je de olie iedere 250 werkuren vervangt.

Bovendien is het belangrijk dat je de olie in je rijmotor op de juiste manier ververst. Hoe je dit doet, leggen we uit in deze blog.

Voorbereiding voor het verversen van je eindaandrijving

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt bij het controleren of het verversen van je eindaandrijving. Dit zijn:

  • Een inbussleutel om de pluggen te openen.
  • De juiste olie. Wil je weten welke olie je het beste kunt gebruiken? Kijk in de handleiding van je machine of lees in onze andere blog welke minerale transmissieolie wordt aangeraden.
  • Een lekbak om de afgevangen olie op te vangen.
  • Een bus remmenreiniger of een andere ontvetter en een rol papier om alles schoon te maken.

Ook is het goed om de oliepeil te controleren. Zo kun je controleren of het nodig is om de olie bij te vullen. Hoe je dit doet, lees je in onze andere blog over olie of bekijk je in de video over het vervangen van olie.

Rijmotor olie verversen

De olie in de rijmotor van je machine verversen

Zoals hierboven al aangegeven, is het verstandig om de olie van de rijmotor van je (graaf)machine eens per 250 werkuren te vervangen. Het verversen van je olie doe je op de juiste manier als volgt:

  • Zorg dat je rijmotor in de juiste stand staat.
  • Draai de reductie zodanig dat de vulplug bovenin in het midden staat.
  • Schuif de lekbak onder de rijmotor om de olie op te vangen.
  • Open de vulplug, level plug en eventuele lekplug. Laat de olie volledig uit de rijmotor lopen in de lekbak. Wacht tot er niks meer uitloopt en draai de lekplug vervolgens weer dicht.
  • Vul de rijmotor via de vulplug met nieuwe olie tot deze uit de levelplug komt.
  • Draai alle doppen goed dicht.

Zorg ervoor dat je de opgevangen olie netjes afvoert. Bedrijven kunnen hun gebruikte olie laten ophalen door een afvalverwerkingsbedrijf, terwijl particulieren kleine hoeveelheden naar de gemeentelijke milieustraat kunnen brengen.

Met deze stappen kan je zelf de olie van je rijmotor verversen en onderhouden. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, of kom je er niet uit? In de video hieronder kun je het stap voor stap nog eens bekijken. Of neem contact met ons op voor meer info of assistentie.

Op zoek naar een rijmotor voor jouw machine?

Zoek