rijmotor hydraulisch

Voor welke machine
zoek je een rijmotor?

Uitleg

Hoe monteer ik een rijmotor?

In dit blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het monteren van een nieuwe Fargo Drives rijmotor. Dit is een aanvulling op de video over het monteren van je rijmotor, die je ook onderaan deze pagina vindt. Het monteren van een rijaandrijving is niet moeilijk, maar als je de motor verkeerd aansluit heb je kans op onherstelbare schade aan je aandrijving. Lees deze tekst dus goed door, en je bent zo weer aan het graven. Deze instructie is geschreven ervan uitgaande dat de oude rijmotor reeds gedemonteerd is.

Uitpakken en controleren

hydraulische rijmotor in rijwerk

Controleer je nieuwe rijmotor meteen op beschadigingen als je deze uitpakt. Wij verpakken onze producten heel stevig, maar het kan zijn dat tijdens het transport een rijmotor beschadigd. Daar kom je dan liever meteen achter dan wanneer je de rijmotor hebt gemonteerd.

Controleer daarna of er voldoende olie in de rijmotor zit. Leg hem op zijn kant met de vulplug boven en de afnameplug beneden. Draai dan de peilplug los. Komt er olie uit? Dan zit er genoeg olie in. Je kunt dan de vulplug weer vastdraaien.

Komt er niks uit, ook niet als je de rijmotor één of twee centimeter naar voren kantelt? Dan moet je olie worden bijgevuld via de vulplug, totdat de olie uit de peilplug stroomt. Daarna kun je de pluggen weer vast draaien.

Hydrauliek koppelingen uitwisselen

Hierna kun je de hydrauliek koppelingen uit de oude rijmotor draaien en in de nieuwe rijmotor monteren. Zorg ervoor dat je dit één voor één doet zodat je er zeker van bent dat de koppelingen goed gemonteerd zijn.

Schoonmaken

Maak met een staalborstel de pasvlakken op de machine schoon. Poets de pasvlakken een keer met remmenreiniger om een schoon en vetvrij oppervlakte te hebben. Maak ook de bouten op deze manier schoon. Als de bouten netjes zijn, smeer ze dan alvast in met een schroefdraadborgmiddel zoals Loctite 243. Schone pasvlakken en het borgen van de bouten zorgen ervoor dat de rijmotor niet los trilt.

Monteren

Nu kan de rijmotor in het frame van de machine gehesen worden. Zorg ervoor dat de rijmotor zo gedraaid is dat de poorten naar de slangen wijzen. Draai meteen een paar bouten door het frame in de rijmotor zodat deze er niet uit kunnen vallen.

De andere bouten kunnen nu ook in de rijmotor worden gedraaid. Zet deze kruislings vast op moment. Je ontvangt bij de rijmotor een installatie- en onderhoudshandleiding. Daar vind je een hijsinstructie en een tabel om te zien op welk moment - hoeveel Newtonmeter - je de bouten vast kan zetten.

elektrische rijmotor

Aansluiten

Afhankelijk van de machine heb je twee, drie, vier of soms wel vijf slangen om aan te sluiten op de rijmotor. Alle rijmotoren hebben in ieder geval een A en B poort. Dit zijn de hoofdleidingen die ervoor zorgen dat de rijmotor voor- en achteruit rijdt. Deze sluiten we altijd als eerste aan. Je kan deze herkennen aan het feit dat dit de dikste slangen zijn.

  • Drie slangen

Fargo Drives heeft geen rijmotoren in het assortiment die met minder dan drie slangen kunnen worden aangesloten. Als je rijmotor twee of drie slangen heeft dan betreft het een versie met één versnelling. De derde slang wordt ook wel de lekleiding genoemd. Dit is een dunnere slang dan de hoofdleiding die wordt gebruikt om olie retour te sturen naar de hydrauliekolietank. Heb je nu een rijmotor met slechts twee slangen? Leg dan een extra drukloze leiding aan van de bovenste lekpoort op de rijmotor naar de tank.

In sommige gevallen kunnen wij een rijmotor leveren die zowel met één als twee versnellingen gebruikt kan worden. Deze bieden we soms aan voor een machine met drie versnellingen.

Indien je een rijmotor met ook een tweede versnelling wil aansluiten terwijl de machine maar één versnelling (en dus drie slangen) heeft, dan moet de poort van de tweede rijsnelheid worden verbonden met de onderste lekpoort. Als dit het geval is dan levert Fargo Drives hier een slangenset voor mee. Sluit deze goed aan, anders maak je kans om onherstelbare schade te veroorzaken.

  • Vier slangen

Meestal is de rijmotor aangesloten met vier slangen. Dit zijn rijmotoren die met twee versnellingen zijn uitgevoerd. Je hebt dan de twee hoofdleidingen die op de A en B poort worden aangesloten, de lekslang die op de bovenste lekpoort wordt aangesloten en een slang voor de tweede rijsnelheid die op de tweede versnelling poort wordt aangesloten.

Nu wordt het opletten. De slangen voor de tweede versnelling en de lekpoort kunnen op elkaar lijken. Als ze verkeerd worden aangesloten, kan dit onherstelbare schade aan de rijmotor veroorzaken.

Twijfel je welke slang je waar moet aansluiten? Doe dan de volgende test. Nadat je de A en B poort hebt aangesloten, leg je de twee resterende slangen in een bak of een emmer. Dan start je de machine en bedien je de tweede rijsnelheid. De slang waar nu de olie uitspuit is de slang die op de tweede versnellingpoort moet worden aangesloten. De andere is de lekslang, die op de bovenste lekpoort aangesloten dient te worden.

  • Vijf slangen

Rijmotoren die met vijf slangen zijn aangesloten zijn een uitzondering. Ze komen zelden voor, maar bijvoorbeeld bij Takeuchi graafmachines die zijn uitgerust met een automatische ‘track tensioner’ zie je vijf aangesloten slangen. Je sluit deze hetzelfde aan als bij de instructie voor vier slangen, echter de vijfde slang sluit je dan aan op de onderste lekpoort van de rijmotor.

Testen

Als je alle slangen hebt aangesloten en die olieresten hebt opgeruimd, kan je gaan testen. Start de motor en laat de motor een keer heen en weer draaien. Draait alles netjes, schakel dan eventueel een keer naar de tweede versnelling. Indien alles werkt zoals het hoort en er geen lekkage is, dan kan je de afdekkap, het sprocket en de track weer monteren. Let er bij het sprocket nog even op dat je ook hier de pasvlakken en bouten weer goed schoonmaakt.

We hebben ook een video gemaakt over het monteren van je aandrijving. Deze vind je hieronder. Heb je na het lezen van deze instructie en het kijken van de video nog vragen? Neem dan gerust contact op met Fargo Drives. Wij helpen je graag.

Op zoek naar een rijmotor voor jouw machine?

Zoek